Urteleksikon > Linfrø

Linfrø (Linum usitatissimum)

Linfrø er en av de få viktige kilder til omega-3-fettsyrer som bidrar til å fjerne tungmetaller fra kroppen, minsker risikoen for blodpropp og hjelper ved næringsunderskudd. Virker avførende. Kan brukes som gurglevann (kaldtvannsuttrekk) ved sår hals, betennelser i munnhulen, irritasjonshoste og heshet, ved magesår og betennelse i magens slimhinner, da slimet fra frøene legger seg som en beskyttende film over sår og betente steder på magesekkens slimhinne. Grøtomslag brukes på byller og betente sår.

Kan lindre plager i overgangsalderen da det inneholder mye fytoøstrogene lugnanter. Lugnanter er en av plantebestanddelene som har en svak østrogenlignende virkning (soyabønner, fenikkel, helkornhvete og belgfrukter inneholder også mye fytoøstrogen). Forsøk har vist at om man spiser 45 g linfrø om dagen kan det i løpet av noen uker lindre noen plager fra overgangsalderen som hetetokter. Lugnanter kan også erstatte sterkere østrogen, og dempe høyt nivå av østrogen i blodet, en risikofaktor for brystkreft. Høyt inntak av fiber ser også ut til å dempe risikoen for brystkreft.

Lin er omtalt allerede i Edda, men vi vet ikke om de gamle vikingene brukte frøene. Frøene presses til linolje og restene brukes til husdyrfor. Linfrø er også deilige å bruke som dryss på frokostblandinger, yoghurt og salat, og kan brukes i brød og kaker. Ikke bruk linfrø i retter som skal koke lenge ved høy temperatur. 

Tilberedelse:
Som avføringsmiddel brukes enten hele linfrø, knuste eller grovmalte. Det er ikke nødvendig å legge dem i bløt. De bør få svelle i tarmen for best virkning. 2 ss linfrø spises hver morgen og kveld. Drikk minst 1 1/2 dl vann samtidig som du spiser linfrøene. Har man kronisk forstoppelse kan det ta 2-3 dager før virkning oppnås. Til kaldtvannsuttrekk bruker man 1 ts hele linfrø som overhelles en kopp kaldt vann og trekker 1/2 til 1 time under stadig omrøring. Frøene siles vekk, og uttrekket brukes lunkent som gurgle- og munnvann. Til grøtomslag tar man knuste frø i en gaspose og legger denne i kokende vann ca. 10 min. Når posen tas opp, lar man vannet renne av, og posen legges varm på det syke området. Omslaget bør skiftes ofte.


Gå til Urteleksikon (alfabetisk liste)

Gå til Urteleksikon (plager og virkning)Annonse:

Bestill linfrø i 1 kg-pose hos Pharmax.no

Urteguiden gir ikke medisinske eller vitenskapelige råd, men formidler kun tradisjonelle oppfatninger og erfaringer om urters virkning. Alt innhold leses og brukes på eget ansvar.